vetjobsindia.co.in

Corporate Social Responsibility Initiative of 
  Natural Remedies

Content

Send Us Feedback

...
Home Career Tool Uncategorised 30 Common Interview Questions and Answering tips

30-common-interview-questions-and-answering-tips

Review these typical interview questions and think about how you would answer them. Your career may depend on it. Read these following questions listed; you will also find some strategy suggestions with it.

1. Tell me about yourself?

Ans: The most often asked question in interviews. Do not just repeat what you have given in your resume. You need to have a short statement prepared in your mind (Your answer should contain much more about your job skills than your personal life). Limit it to work-related items unless instructed otherwise. Talk about the growth of your career, what you learned from previous employment or even things like how your volunteer worked help you develop your organizational, time management and leadership skills. Start with the item farthest back and work up to the present.

2. How did you hear about this position?

Ans: This is the question where it demonstrates the quality of your sources of Information. Be specific and give a straight answer of how you came to know about the vacancy. If it was advertised specify how you came across it or if your neighbour happens to be the chairperson and CEO of the organization you are meeting with (or other employee), do not hesitate to mention he or she told you about the opening.

3. Why did you leave your last job?

Ans: Stay positive regardless of the circumstances. Never refer to a major problem with management and never speak ill of supervisors, co-workers or the organization. If you do, you will be the one looking bad. Keep smiling and talk about leaving for a positive reason such as an opportunity, a chance to do something special or other forward-looking reasons.

4. Are you looking for a permanent or temporary Job?

Ans: This question is little tricky. Before attending the interviews make sure or try to gather information about the type of post available there. If you say the wrong answer, the interviewer pulls you out of the box.

5. What are your strengths?

Ans: (If you really enjoy new challenges and tackle them in an organized manner, this would be a useful strength in almost any situation.) You can talk about your ability to find unique solutions to problems. Be prepared with some concrete examples, since that may be the follow-up question.

A few good examples: Your ability to prioritize, Your problem-solving skills, Your ability to work under pressure, Your ability to focus on projects, Your professional expertise, Your leadership skills, Your positive attitude

6. What are your weaknesses?

Ans: You must remember that nobody is perfect and that this possible employer knows that. (A "good" weakness might be that you have trouble leaving the office behind when you go home in the evenings.) This is a very difficult question that is not asked often, but it's one you should prepare for anyway. If you talk about your temper, your tendency to gossip or the fact that you're lazy, you may as well pack up and go home right then. If you mention a weakness such as your lack of patience with people who don't do their share of the work, you should also mention that you keep this impatience to yourself and try very hard not to express it toward others.

7. Why should we recruit you?

Ans: Point out how your assets meet what the organization needs. Do not mention any other candidates to make a comparison.

8. Explain how you would be an asset to this organization? (This is almost similar to the above question)

Ans: You should be anxious for this question. It gives you a chance to highlight your best points as they relate to the position being discussed. Give a little advance thought to this relationship.

9. Describe the ideal job.

Ans: Ideally, I would like to work in a fun, warm environment with individuals working independently towards team goals or individual goals. I am not concerned about minor elements, such as dress codes, cubicles, and the level of formality. Most important to me is an atmosphere that fosters attention to quality, honesty, and integrity.

10. What experience do you have in this field?

Ans: Speak about specifics that relate to the position you are applying for. If you do not have specific experience, get as close as you can.

11. Do you consider yourself successful?

Ans: You should always answer yes and briefly explain why. A good explanation is that you have set goals, and you have met some and are on track to achieve the others.

12. What do you know about this organization?

Ans: Before any interview you should take time to do serious introspection. This question is one reason to do some research on the organization before the interview. Find out where they have been and where they are going. What are the current issues and who are the major players?

13. Are you applying for other jobs?

Ans: Be honest but do not spend a lot of time in this area. Keep the focus on this job and what you can do for this organization. Anything else is a distraction.

14. Why do you want to work for this organization?

Ans:This may take some thought and certainly, should be based on the research you have done on the organization. Sincerity is extremely important here and will easily be sensed. Relate it to your long-term career goals.

This can be answered in this way: I want to work with your group because your company is rising and reputed and i am also want to be a part of this company. My motto of life is not only Dosh but i what to be a public figure and want to feel proud while telling to others about my working company. I have read more about this company this company provide good salary and incentive so that a worker toil for work. About my self i am a self motivated and hard working person. I am honest and humble and always try to be worthy for this company as possible. my dream is to give my all skills and astutes for your communication. so that not only i while my working company will get success

15. What is your Expected Salary?

Ans: A loaded question. A nasty little game that you will probably lose if you answer first. So, do not answer it. Instead, say something like, That's a tough question. Can you tell me the range for this position? In most cases, the interviewer, taken off guard, will tell you. If not, say that it can depend on the details of the job. Then give a wide range.

16. Are you a team player?

Ans: You are, of course, a team player. This is an open-ended question, given so you may talk about your teamwork skills. Be sure to have examples ready. Specifics that show you often perform for the good of the team rather than for yourself are good evidence of your team attitude. Do not brag; just say it in a matter-of-fact tone. This is a key point.

Performing in teams is a reality that just about all of us face, whether we work in large organizations or small, public or private, for-profit or not. And working in teams means finding a way of dealing with all sorts of personalities and making the best of the situation to help the team perform at the highest level. I understand that the value of teamwork is the emergence of new ideas and creative solutions as well as the sharing of the workload. I seek out ways to learn to get along better with people and to do a better job of collaborating, to be a better team member.

17. Where do you expect your career to be in 10 years?

Ans: Be careful here. You do not want to give the impression that you're simply using this company as a stepping stone to another career. Think of a related managerial position within the company that would interest you. They know that 75% of the people they hire will leave within 10 years, but they do

18. How long would you expect to work for us if recruited?

Ans: Specifics here are not good. Something like this should work: I'd like it to be a long time. Or As long as we both feel I'm doing a good job.

19. What is your philosophy towards work?

Ans: The interviewer is not looking for a long or flowery dissertation here. Do you have strong feelings that the job gets done? Yes. That's the type of answer that works best here. Short and positive, showing a benefit to the organization.

20. Tell me about your dream job?

Ans: Stay away from a specific job. You cannot win. If you say the job you are contending for is it, you strain credibility. If you say another job is it, you plant the suspicion that you will be dissatisfied with this position if hired. The best is to stay genetic and say something like: A job where I love the work, like the people, can contribute and can't wait to get to work, the job where I can be more productive, where I can learn more, the job where I can show my creativeness and the job to work with good environment, good people and good management.

21. What are you looking for in a job?

See answer # 19

22. What is more important to you: the money or the work?

Ans: Money is always important, but the work is the most important. There is no better answer.

23. Tell me about your ability to work under pressure.

Ans: You may say that you thrive under certain types of pressure. Give an example that relates to the type of position applied for.

24. Do your skills match this job or another job more closely?

Ans: If your skills are not exactly those that the company may have requested, you can point out the skills you have that would be valuable to any company. (Examples of these skills are: your ability to plan and execute long-term projects, your ability to organize information into usable data, your ability to research complicated issues, or your ability to work well with a team.) If your skills are not perfect for this particular company, you can mention how quickly you were able to adapt and learn in other situations. Again, be prepared with specific examples in case you are asked to elaborate.

25. What motivates you to do your best on the job?

Ans: This is a personal trait that only you can say, but good examples are: Challenge, Achievement, Recognition etc.

26. Are you willing to work overtime? Nights? Weekends?

Ans: This is up to you. Be totally honest.

27. Would you be willing to relocate if required?

Ans: You should be clear on this with your family prior to the interview if you think there is a chance it may come up. Do not say yes just to get the job if the real answer is no. This can create a lot of problems later on in your career. Be honest at this point and save yourself future grief.

28. What qualities do you look for in a boss?

Ans: Be generic and positive. Safe qualities are knowledgeable, a sense of humor, fair, loyal to subordinates and holder of high standards. All bosses think they have these traits.

29. Tell me about a time when you helped resolve a dispute between others.

Ans: Pick a specific incident. Concentrate on your problem solving technique and not the dispute you settled.

30. Do you have any questions for me?

Ans: Always have some questions prepared. Questions prepared where you will be an asset to the organization are good. How soon will I be able to be productive? and What type of projects will I be able to assist on? You could also ask questions about the community, their training program or details about the work environment, are examples.

And Finally Best of Luck Hope you will be successful in the interview you are going to face in coming days.

Home Career Tool Uncategorised 30 Common Interview Questions and Answering tips